TAPAHTUMAT

Polkuja työhön -loppukooste julkaistu

Polkuja työhön -hankkeen loppukooste julkaistiin 16.8.2019. Lue se täällä!

Työtä kohti: Tiivistelmä Polkuja työhön -hankkeen tuloksista

 

Menneet tapahtumat

WORK2019-konferenssi

Työn ja työelämän tutkimuskonferenssi WORK2019 järjestetään Helsingissä 14.-16.8.2019.

Lisätietoja konferenssista täällä:

http://workconference.fi/work2019/

 

TYÖTÄ PÄIN! Millainen koulutus varmistaa mielekkään työelämän?

Tule keskustelemaan nuorten vaikuttajien ja alan tutkijoiden kanssa Työtä päin! -tapahtumaan 23.4.2019 keskustakirjasto Oodiin.

Kuulet tapahtumassa Polkuja työhön- ja Taidot työhön -tutkimushankkeiden tuloksista. Mietimme yhdessä niiden pohjalta, millaisiin toimiin uuden hallituksen pitäisi ryhtyä, jotta mahdollisimman moni nuori työllistyisi ja pysyisi työelämässä.

Tulevaisuuden työelämästä puhuvat tutkijat:

  • Hanna Virtanen, Etla
  • Anna-Maija Niemi, Helsingin yliopisto
  • Meri-Tuulia Kaarakainen, RUSE
  • Juho Jokinen, Jyväskylän yliopisto

Mitä: Uutta tutkimustietoa, keskustelua, ryhmätöitä ja vapaata ajatusten vaihtoa
Missä: Oodi, tapahtumatila Kuutio, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
Milloin: Tiistaina 23.4.2019 klo 16–18.30

Lue tapahtuman tuloksista täältä!

Maaliskuussa järjestettävällä Hyvinvoinnin tulevaisuuden mestarikurssilla mietitään, mitä eväitä tutkimus antaa päätöksenteolle, kun rakennetaan hyvinvoivaa yhteiskuntaa.

Osa 1: Osallisuuden edistäminen: Miten osallisuus onnistuu eri elämäntilanteissa olevien ihmisten näkökulmasta? Keskeisenä teemana on osallisuus yhteiskuntaan hyvinvoinnin lähtökohtana.

Osa 2: Hyvinvointiin ja elämäntapoihin vaikuttaminen: Miten ihmisten elintapoihin voidaan vaikuttaa? Entä tuoko teknologia tähän uusia vaikuttavia tapoja?

Osa 3: Kohti uutta sosiaalipolitiikkaa:Millainen sosiaaliturva-uudistus Suomeen tulisi tehdä? Keskustelu käydään päätösten valmistelijoiden sekä tutkijoiden kesken.

Osa 4: Palvelut hyvinvoinnin lähteenä: Miten hyvinvointia tuottavaa palvelujärjestelmää tulisi suunnata tulevaisuudessa?

Koko ohjelma sekä ilmoittautuminen täällä.

 

Ratkaisuja tieteestä 14.2.2019

Suuren suosion saavuttanut Ratkaisuja tieteestä -tilaisuus (ent. Rakkaudesta tieteeseen) järjestetään jälleen kerran torstaina 14.2.2019. Tilaisuus tuo yhteen päätöksentekijöitä, tutkijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia keskustelemaan näkökulmista ja ratkaisuista suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Strategisen tutkimuksen vuosittainen päätapahtuma järjestetään vuonna 2019 uudella nimellä, joka korostaa strategisen tutkimuksen ratkaisuhakuisuutta ja ilmiölähtöisyyttä. Tuleva tilaisuus pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin kuten ilmastonmuutos, hyvinvointi ja osallistuva kansalaisuus. Tilaisuuden avaa eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Aika: 14.2.2019 klo 8.30-16.00
Paikka: Finlandia-talo (Veranda 1-4 ja Lounge), Mannerheimintie 13e, Helsinki

Lisätiedot

Ohjelma

 

Tiede kohtaa vaalit -keskustelusarja 30.1.–8.2.2019

Strategisen tutkimuksen ohjelmajohtajat järjestävät Helsingissä 30.1.–8.2.2019 neljä temaattista keskustelutilaisuutta, jotka rikastavat vaalikevään 2019 teemoja tutkitun tiedon näkökulmasta. Jokaisessa tilaisuudessa on keskustelemassa neljä aiheeseen perehtynyttä tutkijaa strategisen tutkimuksen hankkeista sekä neljä eri puolueiden kansanedustajaehdokasta, jotka ovat nostaneet kyseisen teeman omaan vaaliohjelmaansa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata myös suoratoistona verkon kautta.

Osallistuminen ja maahanmuutto
ke 30.1.2019 klo 15–17 (Aallon kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14-16, ei suoratoistoa)

Sosiaali- ja  terveyspalveluiden uudistamisen karit ja kapeikot
ma 4.2.2019 klo 16–18 Tiedekulma (Yliopistonkatu 3)

Työ ja osaaminen tulevaisuudessa
ke 6.2.2019 klo 15–17, Tiedekulma (Yliopistonkatu 3)

Ilmastonmuutos selviytymiskysymyksenä
pe 8.2.2019 klo 15–17 Tiedekulma (Yliopistonkatu 3)

Lue lisätietoja täältä

 

Osaamisella tulevaisuuteen -seminaari 7.11.2018

Strategisen tutkimuksen neuvoston WORK- ja HEALTH-ohjelmien tutkimusseminaari "Osaamisella tulevaisuuteen" järjestettiin 7.11.2018 Helsingissä. Seminaarissa käsiteltiin tulevaisuuden työelämän keskeisiä aiheita, kuten työn murros, luovuus ja sosiaaliset taidot, hyvinvointi ja eettiset toimintatavat sekä monikulttuurisuuden mahdollisuudet.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen työn murroksessa -seminaari 20.9.2018

Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti kaikille aiheesta kiinnostuneille STM:n asiantuntijoille. Tutkimushankkeiden alustukset tulevat Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat sekä Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -ohjelmista.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen työn murroksessa
20.9.2018 klo 12-16.15
kokoustila Jukolassa, Meritullinkatu 1, Helsingissä

Lisätietoja täällä

Mihin menet peruskoulu?

Suomen peruskoululaisten Pisa-tulokset ovat heikentyneet. Kiinnostus matematiikkaan ja luonnontieteisiin on romahtanut. Osaamiserot ovat kasvaneet. Tuottaako peruskoulu kunnolliset valmiudet kaikille pärjätä tulevaisuuden työssä ja elämässä?

Aika: Torstaina 16.8.2018 klo 13:30-15:30
Paikka: G18 juhlasali
Osoite: Yrjönkatu 18, Helsinki

Etla toi Suomeen kaksi pohjoismaista asiantuntijaa arvioimaan kriittisesti perusopetuksen tavoitteita ja toimintatapoja: professori Magnus Henreksonin Tukholmasta (Research Institute of Industrial Economics) sekä professori Sten Ludvigsenin Oslosta (University of Oslo). Debatissa olivat mukana neuvotteleva virkamies Ilkka Turunen (opetus- ja kulttuuriministeriö) sekä yrittäjä Saku Tuominen (HundrED). Keskustelua moderoi Matti Apunen (EVA).

SEMINAARIN ESITYKSET SAATAVILLA TÄÄLTÄ

 

Työn murros on monimutkainen ja monitulkintainen ilmiö. Miten teknologia muuttaa työtämme? Millaista osaamista tulevaisuuden työ vaatii? Miten sosiaaliturvan pitää kehittyä?

Mestarikurssi tarjoaa ajattelun aineksia ja tuoreita tutkimustuloksia, jotta työelämää voidaan päätöksenteolla suunnata mielekkääseen suuntaan. Tule mukaan keskustelemaan, kuulemaan ja oppimaan työn murroksesta ja sen vaatimista ratkaisuista yhdessä Suomen johtavien työn, osaamisen ja tasa-arvon tutkijoiden kanssa.

Aika: Tiistait 13.3.–10.4. (ei 3.4.) klo 9–11.

Paikka: Kelan auditorio, Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki.

Kaikki seminaarit streamataan reaaliajassa.

1. osan videotallenne

2. osan videotallenne

3. osan videotallenne

4. osan videotallenne

Katso lisätietoja mestarikurssista täältä

Rakkaudesta tieteeseen 2018

Rakkaudesta tieteeseen -tapahtuma kokoaa yhteen tutkijat, päättäjät ja tutkitusta tiedosta kiinnostuneet kansalaiset. Tapahtumassa strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamat hankkeet esittelevät tutkimustuloksiaan ja toimintaansa. Tutkijat ja päättäjät kohtaavat ratkaisuriihissä, joissa myös yleisöllä on mahdollista osallistua keskusteluun.

Polkuja työhön -hankkeen tutkijoista tapahtumassa esiintyvät Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sekä Helsingin kaupungin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikön tutkijat Anu Yijälä ja Tiina Luoma.

Tapahtumassa julkistetaan Antti Kauhasen tutkimus aikuiskoulutustuen vaikuttavuudesta työllistymiseen ja ammatinvaihtoon (ks. myös tiedote). Tutkimuksen mukaan aikuiskoulutustuki moninkertaistaa todennäköisyyden suorittaa uusi tutkinto tai vaihtaa ammattia. Se voisi auttaa sopeutumaan ammattirakenteiden muutokseen, jos sitä käyttäisivät nykyistä useammin ihmiset, joiden työllisyyttä uhkaa teknologinen kehitys tai toimintojen siirtäminen ulkomaille. Kauhanen esittelee tuloksiaan Ammattilainen tulevaisuuden työelämässä -ratkaisuriihessä klo 9.15–10.30.

Anu Yijälän ja Tiina Luoman tutkimus käsittelee työtä hyvinvoinnin ja uuteen kulttuuriin sopeutumisen perustana. He ovat tutkineet, miten korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä voidaan edistää. Yijälä ja Luoma kertovat tutkimustuloksistaan Koulutus- ja työllisyyspolitiikka maahanmuuttajien kotoutumisen edistäjinä -ratkaisuriihessä klo 12.05–13.20.

Ratkaisuriihiä voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Kauhasta, Yijälää ja Luomaa on mahdollista haastatella tilaisuudessa.

Kauhasen, Yijälän ja Luoman tutkimustuloksiin voi tutustua myös tapahtuman julistealueella. Tutkimustulokset on tiivistetty julisteeseen Osaamisen tunnistamisen ja kehittämisen merkitys työelämäpoluilla.

Ajankohta: ke 14.2.2018 klo 9-16
Paikka: Finlandia-talo, Helsinki

Lisätietoja tapahtumasta Suomen Akatemian sivuilla

 

Pakolaisleiriltä osallistuvaksi kansalaiseksi -seminaarisarja

Päätöksentekijöille suunnatussa seminaarisarjassa kuullaan tutkittua tietoa maahanmuutosta ja tunnistetaan tiedon käyttömahdollisuuksia.

Seminaarisarjan järjestävät yhteistyössä viisi STN-rahoitteista tutkimusohjelmaa: Kaupungistuva yhteiskunta, Turvallisuus verkottuneessa maailmassa sekä Tasa-arvoinen yhteiskunta, Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat ja Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat.

Vuoden 2018 puolella järjestetään kaksi viimeistä osaa seminaarisarjasta "Tutkittua tietoa maahanmuutosta: pakolaisleiriltä osallistuvaksi kansalaiseksi". STN-hankkeiden tuloksista ammentavien tilaisuuksien teemat ovat "Osallisuuden polut" 25.1.2018 ja "Monikulttuurinen yhteiskunta" 23.4.2018. Molemmat pidetään ympäristöministeriössä klo 12-16.

Osa I: Pakolaisleiriltä osallistuvaksi kansalaiseksi (24.5.2017)

Osa II: Maahanmuuttajan työllistymisen esteet ja mahdollisuudet (31.8.2017)

Osa III: Maahanmuuttajien osallisuuden polut (to 25.1.2018)

Osa IV: Monikulttuurinen yhteiskunta (ma 23.4.2018)

Keskustelutilaisuus: Peruskoulun päättäneet työ- ja koulutusmarkkinoille

Miten peruskoulun päättäneet saadaan nykyistä paremmin työ- ja koulutusmarkkinoille? Tulisiko oppivelvollisuutta pidentää vai koulutusta parantaa? Tutkaksen ja Taidot Työhön -hankkeen tilaisuudessa kansanedustajat haastavat tutkijoita ajankohtaisilla kysymyksillä koulutuksesta. Tilaisuus järjestetään Pikkuparlamentissa Helsingissä tiistaina 13.2. klo 16-18.

Polkuja työhön -hankkeen tutkija Hanna Virtanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta keskustelee tilaisuudessa oppivelvollisuuden pidentämisen vaikutuksista.

Ohjelma ja ilmoittautumiset

Hankkeen tulosten esittelyä 12.2.2018

Mitä: Helsingin kaupungin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikön tutkija Erling Solheim esittelee maahanmuuttajien työllisyyteen liittyviä kvantitatiivisia tutkimustuloksia. Tulokset pohjautuvat laajennettuun FLEED-aineistoon vuosilta 2005-2014 sekä UTH2014-aineistoon. Esityskieli on englanti.
Kenelle: Yksikön väki; konsortion edustajat; Maahanmuuttotutkijoiden yhteistyöfoorumin jäsenet sekä muut sidosryhmien edustajat
Milloin: Maanantaina 12.2.2018, klo 10:30-12:00
Missä: Gardeniassa, Hakaniemen Ympyrätalossa, A rappu, 5. krs

Work 2017 -tapahtuma Turussa 16.-18.8.2017

The WORK2017 conference was held on 16–18 August, 2017 at the University of Turku. The conference theme was “Work and Labour in the Digital Future”. The conference was organized by the Turku Centre for Labour Studies (TCLS), the Turku School of Economics, the SWiPE- Research Consortium (Academy of Finland) and the University of Turku, Finland.

Syrjäytymisen ehkäisemisen mestarikurssi 28.3.-18.4.2017

Syrjäytymisen ehkäisemisen mestarikurssilla kuulet, opit, ymmärrät ja pääset keskustelemaan ratkaisuista syrjäytymisen ehkäisemiseksi Suomen johtavien tasa-arvotutkijoiden kanssa.

Seminaarisarjan järjestää yhteistyössä kolme STN-rahoitteista tutkimusohjelmaa: Tasa-arvoinen yhteiskunta, Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat sekä Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat.

Seminaarit streamataan reaaliajassa. Stream, tallenne ja seminaarien materiaali tulevat katsottavaksi tänne.

Lue seminaarisarjan ohjelma täältä ja ilmoittaudu mukaan. Parhaan hyödyn Mestarikurssista saa, kun osallistuu jokaiseen neljään toisiaan täydentävään seminaariin.

PAIKKA: Kelan auditorio, Nordenskiöldinkatu 12

tasa-arvoinen_yhteiskunta_fbshare-1

Rakkaudesta tieteeseen -tilaisuus tiistaina 14.2.2017

Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmat järjestivät yhteisen Rakkaudesta tieteeseen -tilaisuuden Musiikkitalolla 14.2.2017.

Rakkaudesta tieteeseen -tilaisuus toi yhteen tutkijat ja tiedonhyödyntäjät. Hankkeet esittelivät itsensä tietoiskuin ja posterein ja ”ratkaisuriihessä” käytiin keskustelua kuudesta ajankohtaisesta teemasta.

Katso lisätietoja tilaisuuden nettisivuilta

Teeman "Osaava ja aktiivinen ihminen tasa-arvoisessa yhteiskunnassa" videoesitys katsottavissa täällä. Polkuja työhön -hankkeen esittely alkaa 33 minuutin kohdalla.

 

Polkuja Työhön